מכירים את התחושה הנפלאה הזו, כשאתם מתיזים ריח בושם על המפרק ופשוט… מתאהבים? דיילת בשמים מזליפה כל מיני ניחוחות בושם על המפרק, וכשאתם פוגשים את האחד/ת והיחיד/ה, אתם פשוט לא מצליחים להפסיק להריח אותו? ואתם ממש רוצים בושם זה הביתה? מהי אותה תחושה? האם זו שלווה? אהבה? התעלות נפש? אז הנה משהו קטן שאולי לא ידעתם על הקשר בין בושם לבריאות הנפש.
הרחת בושם – משיבה את הנפש
לתחושות התעלות הנפש בעקבות הרחת בשמים, והשפעה על איכות חיים, יש מקורות במסורת ישראל. לדוגמא: מנהג הרחת בשמים בצאת השבת בטקס ההבדלה. טקס ההבדלה והרחת בשמים משמש למעשה, על פי המסורת, כפיצוי על אבדן הנשמה היתרה אשר שוכנת באדם מליל השבת. הנשמה היתרה היא תחושת השלווה, הרוגע והמנוחה שאנו חווים כשאנו שובתים מכל מלאכה ומתמסרים לבילוי בחיק המשפחה. וכשהשבת נגמרת אנחנו חשים מעין דכדוך קל, “נפש דואבת” בשפת החכמים, את כאב הלב הזה מציעים לנו שירותי רפואה בהרחת בשמים, יש בכוחם של בשמים, לגרום הנאה לנשמת האדם, עם צאת “הנשמה היתרה”.
הברכה על בשמים היא תקנה אחת מתקנות שהתקינו חכמינו זיכרונם לברכה. זוהי תקנה נוספת לתקנת הברכה על המאכלים, המצוינת במקרא. טעמה של התקנת מצוות החובה לברך על הריח, נעוץ בעובדה שהדבר מסב הנאה לא רק לגופו של האדם אלא משיב את רוחו. לפי המסורת בטקס ההבדלה, ראשית מברכים על הבשמים, על כן כל הנוכחים בטקס, חייבים ראשית להריח בשמים אלה. על המבדיל להמתין עד שכולם יסיימו להריח בשמים ואז יתפנה לברך על הנר.
מתי עוד מברכים על בשמים?
רק בצאת השבת מברכים על בשמים. לא נהוג לברך על בשמים ביום כיוון שביום זה צריך להתענות. גם בצאת יום חג, מה שנקרא, יום טוב, לא נהוג לברך, וזאת מכיוון ששמחת החג וטעם מאכלי החג די בהם כדי להשיב את הנפש. הרחת בשמים – ברכות מיוחדות הברכה אותה מברכים בהרחת בשמים, תלויה במקור ממנו נגזר ניחוח בושם.
על בושם שמקור ניחוחו מהעץ נהוג לברך:”בורא עצי בשמים”. אם מקור ניחוח בשמים הוא בעשבים, נהוג לברך: “בורא עשבי בשמים”. ויש המברכים על סוגי בשמים שאין יודעים את מקורם ושאינם רוצים לטעות, בשום מקרה בברכתם: “בורא מיני בשמים”.
על אילו בשמים מברכים?
על פי המסורת, מברכים על בשמים שמקורם הוא טבעי, כמו צמחי מרפא ללא תוספים מלאכותיים וללא התערבות כימית, וכן אין מברכים על בשמים שנועדו לטיהור חדרים או בושם לנטרול ניחוחות לא נעימים.